Sticla - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Sticla

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [6 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Sticla

Istoria milenara a sticlei

Cea mai veche sticla este sticla vulcanica, rezultata prin racirea rapida a lavei. Diferite obiecte ca varfuri de sulite, topoare, oglinzi, se pastreaza in diferite muzee.

Cel mai vechi obiect din sticla propriu-zisa se considera o amuleta albastra ce a fost gasita in Egipt si este datata in anul 7000 i.e.n. In Egipt si Liban au fost descoperite perle din sticla vechi de 5500-3400 ani.

Intr-o localitate din apropierea Bagdadului s-a gasit un cilindru din sticla albastru-deschis, fara incluziuni sau defecte, datata la circa 2700 ani i.e.n. Calitatea deosebita a sticlei atesta existenta unei indelungate experiente si ca atare se presupune ca in Asia sticla era cunoscuta inaintea Egiptului.

Se estimeaza ca producerea unor vase in intregime din sticla a inceput cu 700 de ani i.e.n. Atunci modelul era confectionat din argila nisipoasa care era inmuiat in topitura de sticla. Sticla ce adera la model era incalzita in flacara pentru a se distribui uniform si a se netezi. Dupa racire miezul era indepartat treptat.

Pe la inceputul erei noastre a fost descoperit procedeul de fasonare a obiectelor din sticla goale in interior, prin suflare. Se pare ca faptul a avut loc in Siria, dar mestesugul s-a raspandit repede in tot Imperiul roman. Unele surse atribuite romanilor aceasta descoperire. Prin anul 200 Alexandria (Egipt) era un important centru de productie a obiectelor din sticla. Mestesugul a fost preluat de Roma, unde un sfert din locuitori traiau de pe urma lui.

O alta dovada privin arta mestesugarilor romani este asa zisa ,,vaza de Portland” gasita in sec. XVI langa Roma, in mormantul uni patrician. Sticla de baza este albastra iar peste ea este depus un al doilea strat de sticla alb-laptoasa modelat artistic cu semne mitologice in relief. Acest obiect a avut o soarta iesita din comun. Dupa ce s-a pastrat intacta in mormantul in care s-a gasit, timp de 14 sec., a fost cumparata de ducele de Portland si expusa apoi in British Museum din Londra. Aici, in 1845, a fost sparta cu un baston de un visitator nebun. Vasul a fost reconstituit din cioburi iar specialisti au executat 2 copii foarte asemanatoare. Una din aceste copii este expusa si in prezent in muzeu.

In secolele I-II e.n. prelucrarea sticlei s-a dezvoltat si pe tarmurile portului Euxin. La Tomis in (actuala Constanta) au fost gasite urmele unor cuptoare de topit sticla si la muzeul Arheologic Constanta sunt expuse multe vase de sticla sin acea perioada, variate ca forma si dimensiuni....mai mult despre sticla...[1]


Şlefuitul sticlei

Cele mai vechi descoperiri datează de mai bine de 7.000 de ani î.e.n. Aceasta a fost către sfârşitul celei de-a doua perioade a epocii de piatră. Zona de origine a sticlăriei sunt ţările de atunci ale Orientului îndepărtat. Cea mai veche sticlărie este în strânsă legătură cu tehnica olăritului. La arderea oalelor de lut apărea întâmplător sticla, ca o glazurare colorată a ceramicii. De abia pe la 1.500 î.e.n. s-a reuşit producerea sticlei independent de suportul ceramic şi a putut fi prelucrată în forme proprii.

Procedeul de şlefuire

Baloanele de sticlă suflată se aşează pe un disc rotitor lent şi se trasează cu ajutorul unui diamant. Printr-o ciocănire uşoară partea superioară a balonului de sticlă se desprinde. Partea rămasă, paharul, are o margine de rupere, numită şi “muchia gurii“, care va fi şlefuit în continuare într-o cadă rotundă de tablă. Pe un disc de tablă se împrăştie liber granule de carbură de siliciu, susţinute de o peliculă de apă. Paharele de sticlă se apasă cu gura în jos pe acest disc de tablă şi sunt astfel şlefuite. ...mai mult despre sticla...[2]


Obiecte decorative din sticla

Sticla, material nobil prin excelenta, are o bogata istorie in arta si nu numai. Sticla impune atat prin functiile naturale pe care le poseda, cat si prin frumusetea sa. Va invitam sa vizitati un showroom de exceptie, in care decoratiunile din sticla bucura si inspira la imaginatie deopotriva....mai mult despre sticla...[3]

STICLA ACRILICA - (plexiglass, plexic, plexi, plexi glass)

Dintre caracteristicile acestui material se pot aminti rezistenta la impact mult mai ridicata decat a sticlei (de circa 30 de ori!). Aceste placi sunt rigide, cu suprafata plana, rezistenta la zgariere si intemperii, protejata la actiunea radiatiilor ultraviolete, si acceptata pentru contactul cu produsele alimentare.

Placile de sticla acrilica se pot prelucra in multiple feluri, se pot taia la dimensiunile dorite pentru inlocuirea de geamuri si parbrize de exemplu; deasemeni, se pot serigrafia, vopsi, se pot lipi sau grava. Prin iluminarea pe cant se pot obtine efecte de lumina si transluciditate deosebite din punct de vedere vizual. Acest tip de masa plastica se poate termoforma cu usurinta si se indoaie usor la cald, si se poate curba la rece. Este disponibila in versiune trasparenta sau translucida in diverte nuante, colorat, translucid, fumuriu etc.

Din gama de aplicatii posibile amintim - ca inlocuitor de geam, pentru industria de publicitate - casete luminoase, firme luminoase, display-uri, rafturi, obiecte promotionale; dispozitive de protectie transparente pentru benzi transportoare, geamuri de casierii, balustrade, utilaje etc. Deasemeni, se pot folosi in decoratiuni interioare si exterioare, luminatoare, acvarii, copertine trasparente, etc. Intr-un cuvant, o gama foarte larga de aplicatii pentru care se poate utiliza acest tip de materiale.mai mult despre Sticla[4]

Unelte personale