Materiale textile - Portal semantic Pagini Favorite
Chat online  

Materiale textile

De la Portal semantic Pagini Favorite

Salt la: navigare, căutare


Top Contributori Articol

Anyhoo [5 editari]

Afiseaza tot
Comunitate

Google Friend Connect Pagini Favorite

Vino si tu in zona Google FriendConnect

Pagini Favorite Twitter

Urmareste Pagini Favorite pe twitter

Cuprins

Materiale textile

Materialele textile naturale si sintetice

Exista doua tipuri de materiale:

1. materialele naturale
2. materialele sintetice

Atat materialele naturale cat si cele sintetice au calitati pozitive. Cele sintetice, de exemplu, sunt foarte rezistente si nu se deterioreaza repede daca sunt expuse mult timp la soare. Asta nu inseamna ca materialele naturale sunt mai putin bune. Rezistenta materialelor depinde, de cele mai multe ori, de calitatea tesaturii si de eventualele tratamente aplicate ulterior. Bumbacul, de exemplu, are fibre mai groase si o tesatura mai densa, astfel ca se va comporta mai bine in timp.

Materialele textile naturale

Bumbac

Este un material foarte versatil si, in acelasi timp, cel mai rezistent din fibrele naturale, cu exceptia lanei (dar cine ar dori sa doarma in asternuturi de lana?). Bumbacul rezista foarte bine daca este vopsit. In plus, aerul trece foarte usor prin tesatura - in jargonul din industria tesaturilor se zice ca bumbacul respira bine.


Panza

Facuta din fibre vegetale, aceasta are un luciu fin. Este foarte rezistent cand vine vorba de patare, dar se sifoneaza foarte usor.

Matase

Este creata de viermi, iar rezultatele sunt magnifice. Partea negativa cand vine vorba de matase, e ca nu se comporta bine daca este expusa la soare. Matasea este de mai multe tipuri, poate avea gramaje diferite si calitatea ei se poate observa la atingere. Gradul de uzura al matasii este dat in cea mai mare parte de calitatea tesaturii (tesatura mai grosiera este mai rezistenta).

Lana

Dintre toate fibrele naturale, lana este cea mai rezistenta. Ea poate fi destul de aspra, dar tine de cald; totusi, exista unii oameni alergici la lana (si cainii mai pot avea aceasta reactie la covoarele si tapiseriile de lana).


Materiale textile sintetice

Acril

Se coloreaza foarte usor si este rezistent la pete. In plus, nu se deterioreaza foarte repede la actiunea indelungata a soarelui, calitate care nu este des intalnita la fibrele textile naturale. In schimb, este ceva mai greu de curatat dect lana si se poate acoperi de scame.

Nylon

Este printre cele mai rezistente materiale. Nu se pateaza, insa ii lipseste calitatea cea mai importanta: nu respira.


Polyester

Acest material sintetic este format din fibre rasucite, impletite intre ele. Nu isi pierde culoarea usor, dar este mai greu de curatat decat nylonul si lana. Si nu este la fel de rezistent ca celelalte materiale.

Acetat

Este un material rezitent si putin afectat de umiditate. E mai usor decat celelalte fibre sintetice si in plus nu se sifoneaza usor si nu face scame....mai mult despre Materiale textile...[1]

Unelte personale